Social top menu

10 organisaties, 10 planners aan het woord

4 oktober 2016 Blogs
Als personeelsplanner verzorg en beheer je de personeelsplanning binnen een organisatie. Je bent verantwoordelijk voor de continuïteit en kwaliteit van het planningsproces en het realiseren van een optimale performance. De werkzaamheden kunnen bestaan uit het indelen van de medewerkers, het bijhouden van de vakantie uren en de vrije dagen maar ook het afhandelen van de klachten van de medewerkers over de planning. De planner is verantwoordelijk voor een optimale balans tussen vraag en aanbod.

Wat is de grootste uitdaging voor jou als planner?

Patricia Keijer secretaresse en planner bij het Antoni van Leeuwenhoek

Mijn grootste uitdaging is om op tijd te zorgen dat de beschikbaarheid van onze medewerkers helder is. Deze verandert heel vaak, en het moet natuurlijk voor mijn planning wel kloppen. Zeker op de poli moeten genoeg mensen aanwezig zijn mét de juiste kennis. We hebben veel medisch studenten die voor ons werken. De uitdaging is hoe en waar zet je ze in én hoe werk je ze in? Daar zie ik de uitdaging om het iedere keer goed te faciliteren en organiseren.

Patricia Keijer secretaresse en planner bij het Antoni van Leeuwenhoek: 'Rostar CAS doet zelf al heel veel, het helpt mij met rekenen, bijvoorbeeld met de jaaruren. Zo weet ik dat fouten worden voorkomen, ik vertrouw echt op Rostar CAS'.

Wat is de grootste misvatting van het planvak?

Marian van Zandbrink, planner bij CoMore

Het is meer dan alleen plannen. Een goede aanpak en voorbereiding zijn belangrijk. Het is van belang om alle benodigde en beschikbare informatie als kwalificaties, aantallen, bijzonderheden goed in kaart te brengen. En aan de andere kant is het ook een heel sociaal vak. Juist de sociale contacten zijn belangrijk en kunnen het plannen makkelijker maken.

Marian van Zandbrink, planner bij CoMore: ‘Zorg dat je de trainingen volgt, daar kun je heel veel leren en daarna maak je echt gebruik van de mogelijkheden die in Rostar CAS zitten en haal je meer rendement uit je planning.’

Welke ervaring heb je nodig als planner?

Jan Koornstra, planner bij Zienn

Een planner moet onderscheid kunnen maken. Weten wat nodig is voor een planning binnen de doelstellingen van de organisatie, maar ook rekening houden met de medewerker voor wie je plant. Dat is altijd een beetje schipperen. Het is handig als je sociaal bent, een doorzetter bent en af en toe kunt incasseren.

Jan Koornstra, planner bij Zienn: “De beste eigenschap van Rostar CAS is voor mij de online module waarmee onze medewerkers hun beschikbaarheden direct in Rostar CAS doorgeven. Dat scheelt veel tijd en geeft mensen invloed op hun eigen rooster.”

Wat is de grootste misvatting over het vak planning?

Jeroen Adams, projectmanager Manpower Group België

Ik merk nog vaak dat er te licht over planning wordt gedacht, hoewel het beter wordt. Het enthousiasme van onze planners over de efficiëntie en productiviteitswinst die we weten te realiseren, werkt aanstekelijk. Mensen krijgen steeds meer oog voor de resultaten van een gedegen planning.

Jeroen Adams, projectmanager Manpower Group België: “Denk out-of-the-box; gebruik Rostar CAS ook om op andere fronten efficiënter te worden.”

Heb je een tip voor collega-planners?

Annemieke van Doorn, klantcoördinator bij Tence Inzetbureau

Probeer je planproces voortdurend verder te stroomlijnen en te structureren. Ook, misschien wel juist, in hectische omgevingen, zoals bij ons. Een recent voorbeeld is dat flexcollega’s nu online in Rostar CAS hun rooster bevestigen en niet meer hoeven te bellen of mailen. Structuur brengt rust voor de planner en de flexcollega.

Annemieke van Doorn, klantcoördinator bij Tence Inzetbureau: “De software helpt je enorm bij het plannen, maar je moet zelf wel overzicht kunnen houden.”

Wanneer ga je tevreden naar huis?

Rob van Leeuwen, hoofd personeelsplanning bij ThyssenKrupp Veerhaven B.V

Als mijn bureau schoon is en alle actiepunten weg zijn. De kreet ‘dat zien we morgen wel’ kennen wij niet. We proberen alle planningszaken op dezelfde dag weg te werken en overzicht te houden. Dat helpt ook bij de telefonische bereikbaarheidsdienst die we om beurten hebben voor de avond en nacht.

Rob van Leeuwen, hoofd personeelsplanning bij ThyssenKrupp Veerhaven B.V.: “Rostar CAS geeft een compleet weekoverzicht waarin je alle functies wel of niet gevuld ziet. Ideaal voor een lijstenman als ik.”

Heb je een tip voor collega-planners?

Herman Goossens Shift Team Leader Packaging Grolsch

Gebruik je planningssysteem ook om te motiveren als het werk dat toelaat. Automatisch roosteren is prachtig, maar blijf moeite doen om medewerkers die dat willen te laten rouleren. Op verschillende werkplekken; binnen andere teams. Een beetje meer aandacht en tijd levert veel extra’s op: afwisseling, uitdaging en meer plezier!

“De flexibele pool met beschikbare medewerkers van andere lijnen bespaart de hele brouwerij al gauw een aantal uitzendkrachten per week.”

“Ik ben ervan overtuigd dat er flink geld bespaard kan worden als bedrijven serieus gaan plannen. Het gaat erom wat je samen onderaan de streep verdient.”

Wat vind je leuk aan plannen en roosteren?

Naomi Bongaardt Service Manager Pathe

De puzzel! Ook al staan uren en beschikbaarheid al automatisch in Rostar CAS, het blijft toch een uitdaging om de puzzel compleet te krijgen. Mijn streven is een fijn rooster voor de medewerkers en een lekkere dag in de bioscoop met voldoende mensen, binnen de richtlijnen van Pathé.

“Met 100 medewerkers was de controle op de beschikbaarheid een flinke klus. Nu alles direct in Rostar CAS staat, is die controleklus ruim gehalveerd.”

“Web Access, de online module van Rostar CAS, is immens populair is bij onze medewerkers – vooral studenten en scholieren.”

Hoe denk jij dat het planvak gaat veranderen?

Marco Koorevaar, Senior Planner & Wagenparkbeheerder Hollander

Medewerkers worden steeds specialistischer in hun vak. Als planner moet je dan nog beter zorgen voor de juiste persoon op de juiste plek. Dat vraagt meer inzicht, maar betekent ook dat we nog efficiënter gaan werken. Een goede planning leidt tot minder kosten voor de organisatie. Daar profiteren we allemaal van.

“Met Rostar CAS kunnen medewerkers zelf online inloggen op hun roosters. Dat gebeurt steeds vaker.” Marco Koorevaar, Senior Planner en Wagenparkbeheerder Hollander Techniek.

“Een goede planning leidt tot minder kosten voor de organisatie. Daar profiteren we allemaal van.” Marco Koorevaar, Senior Planner en Wagenparkbeheerder Hollander Techniek.

Hoe zetten jullie een planning op?

Sascha Planner Rechtbank Amsterdam

We krijgen zittingslijsten van het parket en plannen daarmee de beveiliging, de bewaking en het transport van de gedetineerden die op zitting komen. We inventariseren hoeveel mensen we per post nodig hebben en dan gaan we tellen. De planning is rond als alle diensten gevuld zijn en alle mensen een post hebben.

“De beste eigenschap van Rostar CAS vind ik dat je direct per post ziet wie beschikbaar is. Dat is echt handig.” Sascha Schule, planner Rechtbank Amsterdam

Auteur:

Wij zoeken nieuwe collega'sBekijk hier onze vacatures!
+