Social top menu

Ergernis rondom vakantieplanning op het werk

18 januari 2018 Blogs

Vakantieplanning op het werk. Een bron van ergernis!
2018 is nog maar net begonnen, het verlofsaldo is weer aangevuld, blue Monday net achter de rug en mensen hebben zin in nieuwe plannen. Vooral de planning van een toekomstige vakantie.

Toch verloopt de vakantieplanning op het werk niet altijd even soepel, blijkt uit ons onderzoek onder werkende Nederlanders. Maar liefst vier op de vijf respondenten heeft last van irritaties op dit vlak. De grootste ergernissen komen voor uit hoofdzakelijk de volgende drie oorzaken: collega’s die niet overleggen, het moeten afstemmen met (te) veel collega’s en de verplichting om ver vooruit te plannen.
Opvallend is dat mannen zich schijnbaar sneller irriteren rondom de vakantieplanning dan vrouwen: waar twee op de vijf vrouwen zich irriteren aan de vakantieplanningscultuur doet bij de mannen maar liefst twee op de drie dat.

Vakantieplanning voorloopt voor 99% digitaal

Vakantieplanning doorgeven via verlofbriefjes is achterhaald. Slechts één op de tien geeft aan de vakantieplanning nog op papier door te geven. De ontwikkelingen deze tijd maken het mogelijk verlof aan te vragen via een geautomatiseerd planningssysteem middels een App. E-mail blijkt ook nog steeds een groot communicatiemiddel te zijn voor het aanvragen.

Werk en privébelang

Naast het drukke werken blijft tijd met het gezin kostbaar. Naar een vakantie te kunnen uitkijken houdt de motivatie hoog. Vandaar dat de irritaties ook hoog kunnen oplopen aangezien het persoonlijk wordt gezien. Het moeten afstemmen met veel collega’s of de geplande datum voor een vakantie moeten verplaatsen, omdat collega's niet overlegd hebben, is vervelend.
Aan de andere kant is een globale vakantieplanning voor bedrijven erg belangrijk. Ook in de vakantieperiodes moeten diensten gedraaid worden om klanten te kunnen bedienen of de productie draaiende te houden. Het ontstaan van irritaties zou kunnen worden tegengegaan door medewerkers meer invloed te geven op de vakantieplanning. Bepaalde periodes voor vakanties te definiëren helpt bij het voorkomen van botsende belangen.. Wel zo prettig om de voorpret voor de vakantieperiode zoveel mogelijk te verhogen!

Auteur:

Wij zoeken nieuwe collega'sBekijk hier onze vacatures!
+