Social top menu

Nu het nieuwe jaar begonnen is, is het de hoogste tijd om 2019 netjes af te ronden. Dat betekent wat betreft je planning twee belangrijke activiteiten: de jaarafsluiting en de archivering van het oude rooster. Met de jaarafsluiting bevries je de planning en maak je de rekening op van verlof- en andere uren. En door de archivering van oude roostergegevens zorg je voor een blijvend snelle opstart van Rostar CAS.

Jaarafsluiting
De jaarafsluiting is, na een eenmalige inrichting, standaard beschikbaar in Rostar CAS en bestaat uit twee delen.

  • Met de jaarafsluiting bevries je de planning. Hierdoor komen alle gegevens definitief vast te liggen en kunnen planners geen wijzigingen meer doorvoeren.
  • Met de jaarafsluiting voer je diverse saldo berekeningen uit voor verlof- en andere uren, zodat je inzicht hebt in de saldi waarmee medewerkers in 2020 starten. Je zet je uren als het ware klaar voor het nieuwe jaar. Meestal gaat dit om tellingen op basis van in CAO verworven rechten zoals het verlofsaldo en het tijd voor tijd saldo.

Voorbeeld
Een medewerker heeft jaarlijks recht op 200 uur verlof. In 2019 neemt hij 150 uur verlof op. Het saldo van 50 uur neemt hij mee naar 2020. Het startsaldo van 2020 is hiermee 200+50=250 uur.

Maak je als organisatie gebruik van wettelijk- en bovenwettelijk verlof in combinatie met een geldigheidsdatum, dan is het nodig de uren in correcte volgorde af te boeken. De jaarafsluiting kan je hierbij helpen.

Archiveren van het rooster
Heb je de roostergegevens van 2018 of zelfs van daarvoor nog in het huidige project staan? Dan wordt het tijd om deze te archiveren. Het inlezen van een grote hoeveelheid data kan de opstart van Rostar CAS onnodig vertragen. Daarom adviseren wij je jaarlijks een archivering uit te voeren.
Wanneer je het rooster splitst, plaats je de oude data in een apart project. Je kunt deze gegevens dan blijven inzien. Door op deze manier jaarlijks een project aan te maken bouw je een degelijk archief op. Overzichtelijk om te raadplegen, beter voor de snelheid van Rostar CAS en handig in de uitvoering van de AVG wetgeving waarbij je na de verplichte bewaartermijn de data kan anonimiseren of vernietigen. Maak een jaarlijkse activiteit van archiveren. Het biedt je alleen maar voordelen.

Hulp nodig?
Wil je ondersteuning bij de jaarafsluiting of deze laten inrichten? Heb je hulp nodig bij de archivering of heb je vragen hierover? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.